Luxemburg - België, inleiding

Grenspaal 75, het oude drielandenpunt Luxemburg, België, Duitsland De grens tussen Luxemburg en Nieuw België is een 'oude' grens tussen twee 'nieuwe' landen.
In 1818 bestond Luxemburg niet als zelfstandig land, dat was immers onderdeel van Het verenigd Koninkrijk der Nederlanden. De andere kant van de grens was toen nog Pruisen, het latere Duitsland, dat na de eerste Wereldoorlog grote gebieden aan België moest afstaan. Dit gebied valt daar ook onder. Grenspaal 75 (foto), die gedurdende de periode 1843 - 1918 een drielandenpunt was, werd ineens een 'gewone' grenspaal. Het drielandenpunt schoof op in oostelijke richting naar grenspaal 52. De tussenliggende palen duidden ineens een andere grens aan.
Dat maakt deze grens wel heel bijzonder !
De grenspalen zijn ook bijzonder, ze zijn namelijk in 1918 niet vervangen. Ook wel bijzonder is, dat ze niet of nauwelijks meer onderhouden zijn. Vele zijn verdwenen en niet vervangen.
De omgeving waar ik deze grenspalen gezocht en gevonden heb, is prachtig. Niet voor niets bevat de streek vele campings, hotels en andere trekpleisters voor wandelaars en toeristen !