Nederlanden - Pruisen, Inleiding

nieuw drielandenpunt Ouren, grenspaal 52 Schmëtt, grenspaal 74 Eupen, grenspaal 184 Schinveld, grenspaal 271 Historie
Na de val van Napoleon ontstonden in Europa de nieuwe grootmachten Engeland, Frankrijk, Pruisen en Het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. Tijdens het Congres van Wenen (1816-1818) werd bepaald hoe die landen er uit kwamen te zien. Daarmee werden in één klap oude staatjes en Koninkrijkjes van de kaart geveegd. Deze nieuwe indeling sloot ook niet altijd aan bij de wensen van de bevolking, zeker niet bij alle inwoners van de Nederlanden. Dit leidde tot opstandige provincies en later, vanaf 1830 tot de afscheiding van België en Luxemburg.

De grenslijn en de genspalen
Tussen de Nederlanden, die toen ongeveer de huidige Benelux bestreken, en Pruisen, dat liep vanaf het huidige drielandenpunt Luxemburg-Duitsland-Frankrijk totaan het voormalige drielandenpunt Nederladen-Hannover-Pruisen nabij Overdinkel boven Enschede, moest een grenslijn getrokken worden. Een speciale grenscommisie met vertegenwoordigers uit beide landen werd hiermee belast. Deze grenslijn was immers geheel nieuw, en vertoonde op een aantal plaatsne maar weinig aanknopingspunten met oude grenslijnen.
Deze website gaat over een deel van die grenslijn.
Over de geschiedenis ervan, maar vooral over de reeks van 862 grenspalen die die grens markeren.
Een grenslijn die in de zuidelijkste punt van Luxemburg begint bij grenspaal 1, die gevormd wordt door de Mosel, de Sauer en de Our. Een grenslijn die vervolgens langs de districten Malmedy en Eupen, door Limburg, Gelderland en Overijssel loopt. Al met al hemelsbreed ongeveer 400 kilometer en 862 grenspalen.
Een grenslijn, die nog voor een groot gedeelte in gebruik is en ongewijzigd is, hoewel de landen waartussen de grens oorspronkelijk liep, nieuw of veranderd zijn: Luxemburg bestond niet, België bestond niet, Pruisen werd in 1871 onderdeel van Duitsland, terwijl Duitsland na WO I land moest afstaan aan België. Een deel van de grens kreeg daardoor andere landen dan waar ze oorspronkelijk voor was vastgesteld.
Het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden bestaat niet meer, Pruisen bestaat niet meer, maar het grootste deel van de 862 grenspalen dus nog wel. Daarmee heeft de grens de landen overleefd.
En over dat alles gaat deze site !