Inleiding

het toeristische drielandenpunt, grenspaal 1,
januari 2002 Het toeristisch drielandenpunt (foto) met de drie palen op de Vaalserberg bij Vaals. Deze plaats heeft ieder jaar weer een aantrekkingskracht op vele duizenden bezoekers. Wat maakt deze plek onderdeel van schoolreisjes en bestemming voor dagjesmensen ?? Niet de historische grenspalen waar het gebied rijk aan is, in ieder geval! Eerder de combinatie van het drielandenpunt, het hoogste punt van Nederland, een speeltuintje, horeca met patat en ijs, een labyrint en de aanwezigheid van de Boudewijntoren, van alwaar een schitterend uitzicht over Nederland, België en Duitsland. En wellicht het feit dat je in de omgeving zo mooi en rustig kunt wandelen.
In ieder geval komen maar weinig mensen voor de vele grenspalen die de omgeving rijk is. De gemiddelde toerist laat zich fotograferen op het toeristische drielandenpunt, (een functieloze grenspaal 1 met twee imposante stenen ernaast) en werpt met enig geluk nog snel een blik op het echte drielandenpunt.

Tijdens mijn wandeltochten ben ik nooit iemand tegengekomen die een belangstelling voor grenzen en grenspalen koesterde. Fotografeer-activiteiten op en rond de Vaalserberg trokken over het algemeen verbaasde en wantrouwige blikken van de voorbijgangers. Alleen ik kwam kennelijk voor niets anders dan waar de eigenlijke aantrekkingskracht van het drielandenpunt besloten ligt:
Het begin en het einde van landen, het begin en het einde van grenzen !

De omgeving rond het drielandenpunt: een gebied met door de eeuwen heen vaak veranderde grenslijnen. En met veel grenspalen, die die grenslijnen moesten bestendigen. En die nu nog als stille getuigen van vroeger te bewonderen zijn. Of die, ondanks Europese eenwording, nog steeds hun betekenis vinden in de markering van de huidige grenzen.
Op de volgende pagina's informatie, achtergronden en foto's van de diverse grenspalen reeksen in de omgeving.

Met veel dank aan Eef Berns voor de ideeën, de inspiratie, het materiaal, het gezelschap en bovenal het plezier van deze gedeelde hobby !