Grenspalen 264-283
(11 januari 2004)


De grenspalentocht van 11 januari 2004 was één van de natste uit mijn grenspalencarrière. Hoewel we het in de ochtend aardig droog hielden, kwam het in de middag met bakken naar beneden. We werden beiden drijfnat !
De tocht van vandaag leidt van Hachiville (L) naar Wathermal (B). Zoals altijd weer een afwisselende tocht. Vanaf een paar palen langs de weg, via palen in het bos, langs de vallei van een riviertje naar akkers, weilanden. We eindigen met een schier onvndbare paal in het bos.


kaart gp263-271, klik hier voor een uitvergroting


Grenspaal 264
We bevinden ons in de buurt van Hoffelt. Deze en de volgende paal zijn eenvoudig te vinden langs de kant van de weg. Slecht onderhouden en gedeeltelijk verzakt. De grens volgt nog steeds de zandweg vanaf paal 261


... hèt bewijs dat het inderdaad om grenspaal 264 gaat !


Grenspaal 265
Ook deze paal was dus eenvoudig te vinden langs de kant van het landweggetje.


Grenspaal 266
In het weiland naast een pas gerooid stuk bos vonden we deze paal. Een fraai en gehavend exemplaar ! Goed voor een pilsje op kosten van Louis F, die beweerde dat deze paal verdwenen was.


Grenspaal 267
Heel fraai gesitueerd in het bos 'bois de Rouvroy'. Tijdens de wandeling naar deze en de volgende paal werden we verrast met een enorme plensbui ! Het nummer van de grenspaal was moeilijk op de foto te krijgen omdat de zijde met het nummer in het bos staat. Toch gelukt, dus.


Grenspaal 268
Voor deze paal geldt hetzelfde als voor de vorige. Gesitueerd in het bos. Moeilijk te herkennen door de gelijkenissen met de bomen. Deze paal is de laatste aan de weg die de grens volgde vanaf grenspaal 261.


Grenspaal 269
Vanaf de auto naar deze paal was het weerom een natte tocht. Heftige slagregens zorgden ervoor dat we vreselijk nat werden. Daar kan geen paraplu tegenop !


Grenspaal 270
Ook tijdens de korte wandeling van de auto naar deze paal werden we vreselijk nat. Al met al leidden onze ontberingen wel weer tot resultaat !


Kaart grenspalen 271-279, klik hier voor een uitvergroting


Grenspaal 271
Vanaf hier volgt de grens de Kléngelbaach. De weg waarlangs deze paal staat, gaat over het beekje. Aan weerszijden van de oevers eerst weiland, gevolgd door dicht bos. Af en toe zijn er percelen gekapt.


Grenspaal 272
Ondanks de aanhoudende regen, is de Kléngelbaach nog niet buiten haar oevers getreden ! Langs de beek lopen we naar de volgende paal.


Grenspaal 273
Aan de rand van het bos vonden we deze paal. Met het klassieke probleem: hoe krijgen we het nummer vanuit het bos goed op de foto. Het is redelijk gelukt...


Grenspaal 274
De laatste paal langs het beekje Kléngelbaach. De grens maakt hier een hoek van 45 graden naar het noorden en loopt zo te zien langs de omheining.


Grenspaal 275
Deze paal staat ruim een kilometer van de vorige en we benaderen 'm vanaf een ander punt. Een mooie wandeling door het bos langs de Weierbaach. We komen onder andere langs een lokplaats voor wild waar jagers het wild afschieten. Niet erg fraai allemaal in dit mooie stille gebied !


Grenspaal 276
We verlaten het bos al weer. Waar de grens een klein beekje kruist, staat deze fraaie paal 276. Door het leven getekend.


Grenspaal 277
Het water blijft ons achtervolgen. Deze paal staat langs de Rénkebaach. Het landschap en de omgeving zijn nog steeds hetzelfde: stil, licht glooiend en onbewoond. Landbouw afgewisseld met bos en beekjes die uiteindelijk allemaal uitmonden in de Woltz.


Grenspaal 278
Na een glibberige afdaling komen we bij grenspaal 278. Veel dichterbij kunnen we niet komen: in dit moerassige gedeelte (de Belgische kaart vermeldt altijd 'Gué') ontspringt de Rénkebaach. Op de foto ziet het terrein er redelijk begaanbaar uit, maar schijn bedriegt: je zakt diep weg in de zompige bodem !


Kaart grenspalen 279-283, klik hier voor een uitvergroting


Grenspaal 279
We rijden weer een paar kilometer verder en We bevinden ons nu ten westen van Oberbesslingen. Van de weg af makkelijk te vinden midden in een weiland.


Grenspaal 280
Ook deze paal was weer makkelijk te vinden. Op de grens van een weiland en een bosje langs een landweg.


Grenspaal 281
Vanaf deze paal hadden we zicht op de spoorlijn tussen Luik en Luxemburg. Op de foto echter niet te zien, want dan kwam het nummer niet op de foto ! Een paar jaar geleden is deze spoorlijn geëlectrificeerd. In de tijd dat in de zomer in de weekeinden een rechtstreekse trein van Nederland naar Luxemburg reed (vice versa) maakte ik nog wel eens een uitstapje met deze trein.


Grenspaal 282
De hoogvlakte van een paar palen geleden heeft plaats gemaakt voor een wat afwisselender en heuvelachtiger landschap. De voorlaatste paal voor vandaag !


Grenspaal 283
En dan aan het einde van de dag toch nog een moeilijk vindbare paal ! De kaart was niet erg duidelijk over de positie van deze paal. Tevergeefs zochten wij op het hoogste punt in de omgeving tussen het jong aangeplante bos. Wij vonden daar alleen een grenssteen. Na een zoektocht van een half uur vonden we uiteindelijk een paar honderd meter verder in het oudere bos grenspaal 283 aan. vermomd als boom !