Grenspalen 242-263
(26 mei 2004)


De tocht van 26 mei was weer een mooie en vruchtbare tocht. Hoogland met akkers en weilanden, een zoektocht langs kronkelend water en tenlotte bos zorgden voor de nodige afwisseling. We beginnen tussen Longvilly (B) en Oberwampach (L); we eindigen in het bos bij de voormalige spoorlijn bij La Vilette (B).


Kaart grenspalen 240-256, klik hier voor een uitvergroting

grenspaal 242
Grenspaal 242
De eerste paal van vandaag staat langs het beroemde wandelpad "Sentier Rhin - Meuse". Een licht glooiend landschap met akkers en weilanden. Een beetje saai, de grenspalen laten zich vanaf grote afstand al vinden.

grenspaal 243
Grenspaal 243
Wederom een zeer eenvoudig te vinden paal. Langs een landbouwweggetje. Enkele van deze palen kenden we al van de site Louis Fierens. Hij was ons voor en legde o.a. deze paal onlangs al vast op de foto. Van deze paal moet het mogelijk de ultieme grenspalenfoto te maken: met een roofvogel erop !

grenspaal 244
Grenspaal 244
Voorlopig even de laatste paal langs een weggetje in dit eentonige landschap. We dalen nu af...

grenspaal 245
Grenspaal 245
.... naar het beekje de Wemperbaach. Zo'n 50 meter uit de oever staat deze paal. Het viel nog niet mee de paal te bereiken: de tocht over een weiland met grote stieren vonden we wat te riskant (vooral Eef!). Daarom moesten we een enorme omweg maken langs een bos, over een brug, door een maisveld en tenslotte door een moeilijk doordringbaar bos. Uiteindelijk moesten we de foto toch nog van achter prikkeldraad maken.

grenspaal 246
Grenspaal 246
Deze was wat makkelijker te bereiken. De kaart situeert de paal kort langs de doorgaande weg tussen Longvilly en Allerborn. Dat valt toch wat tegen, want we moeten bij het talud afdalen tot een eindje het bos in. Daar dan toch deze fraaie paal. Hoewel we de Wemperbaach volgen, is het al met al moeilijk je hier te oriŽnteren; bos afgewisseld met weiland in een sterk glooiend gebied.

grenspaal 247
Grenspaal 247
We blijven de Wemperbaach volgen. Vanaf grenspaal 245 tot 248 loopt de grens niet door de rivier, maar zo'n 50 meter langs de oever. Aan deze oever is onlangs het bos gekapt, waardoor deze paal ineens vol in het licht staat ! De bodem ligt hier bezaaid met stammen en takken, er is haast geen doorkomen aan ! Het weiland is een alternatief, maar daar word je gehinderd door omheiningen met prikkeldraad.

grenspaal 248
Grenspaal 248
Ook deze paal ziet er uit jarenlang in de schaduw gestaan te hebben. Nu dan in het licht. De grens maakt hier een knik. We gaan hier de Wemperbaach oversteken en lopen via een moerassig gedeelte richting Allerborn.

grenspaal 249
Grenspaal 249
Het vertrouwde lichtglooiende landschap keert weer terug. Deze paal 249 staat niet langs een weggetje, maar midden in het grasland.

grenspaal 250
Grenspaal 250
Ook deze paal staat in het gras. We lopen om het plaatsje Allerborn heen. Kenmerkend voor landschap en omgeving is de stilte en de rust.

grenspaal 251
Grenspaal 251

grenspaal 252
Grenspaal 252

grenspaal 253
Grenspaal 253
Ondanks het kale en eentonige landschap kan het nog knap lastig zijn een paal te vinden. Deze grenspaal 253 staat wel heel verdekt opgesteld ! Dit denneboompje zal zijn bestaan wel danken aan de aanwezigheid van de grenspaal.

grenspaal 253
Grenspaal 253
Detail van het nummer ! Het denneboompje moest hiervoor wel even gesnoeid worden.

grenspaal 254
Grenspaal 254
Een typerend plaatje. Lichtglooiend agrarisch landschap met af en toe een grenspaal !


Kaart grenspalen 255-263, klik hier voor een uitvergroting

grenspaal 255
Grenspaal 255
Makkelijk te vinden weer, gewoon langs de kant van de weg ! Speciaal voor Louis daar geplaatst.

grenspaal 256
Grenspaal 256
Om deze paal te bereiken moesten we vanaf de weg weer een flink eind omlopen om de dreigende stieren te ontwijken. De grens loopt hier langs de omheining naar beneden, gaat vervolgens door een moerassig gedeelte en volgt vervolgens op de volgende foto de bosrand.

grenspaal 257
Grenspaal 257
Grenspaal 257 troffen we niet meer aan, hoewel de plaats op de kaart duidelijk was. Deze foto toont de situatie ter plaatse. De paal had moeten staan op de hoek van het bos. Oordeelt u zelf, geen grenspaal te bekennen ! De koe rechts op de foto kijkt ook verbaasd naar de plaats waar de paal ooit stond. De laatste ontbrekende paal in de reeks.

grenspaal 257 in 1998
Grenspaal 257
In 1998 stond de paal er nog wel. Deze foto van Christian Willemot toont dat duidelijk aan. De paal staat langs het prikkeldraad op de scheiding tussen akker en weiland die ook op onze foto is waar te nemen.
Onbegrijpelijk waarom deze paal -letterlijk- het veld moest ruimen...

grenspaal 258
Grenspaal 258
Deze troffen we dan weer wel aan.

grenspaal 258, detail
Grenspaal 258
Grenspaal 258 was vandaag een oriŽntatiepunt van een coŲrdinatietocht voor oefenende militairen. Wij troffen hier enkele militairen tijdens hun tocht. Zij waren de enigen die wij tijdens onze tocht tegen kwamen, zo stil en rustig is het hier !

grenspaal 259
Grenspaal 259
Na alle zeer eenvoudig te vinden palen, ineens een moeilijk vindbare. Louis Fierens had al eens tevergeefs naar deze paal gezocht en ook wij zaten aanvankelijk op het verkeerde spoor. Na grondige bestudering van kaart en landschap konden we ons zodanig oriŽnteren dat we de paal toch vonden ! In dit tamelijk 'nieuwe' landschap liepen we toch ineens door een oud loofbomenbos !

grenspaal 260
Grenspaal 260
Dit was dan weer een eenvoudig nummer.

grenspaal 261
Grenspaal 261
De grens maakt hier een knik en loopt naar de zandweg vanaf waar de grens de weg een eind volgt in noordelijke richting. Dit moet vroeger een hoofdweg geweest zijn. Deze grenspaal staat verdekt opgesteld in een koolzaadveld, maar we vonden 'm heel eenvoudig. Als het een maisveld was geweest, was het moeilijker geworden !

grenspaal 261
Grenspaal 261
In close-up.

grenspaal 262
Grenspaal 262
Deze paal staat aan dezelfde weg als de vorige en de volgende.

grenspaal 263
Grenspaal 263
De laatste voor vandaag. De grens volgt nog steeds het zandpad. We zijn inmiddels vlak bij het Belgische plaatsje La Vilette uitgekomen als de grens door een stukje bos loopt.