Grenspalen 209-218
(18 februari 2005, op 20 mei 2005 teruggekeerd voor gp213)


De 18e februari was een mooie dag ! Rustig winterweer en een zonnetje op het besneeuwde landschap vroegen zelfs bijna om een zonnebril. Bij thuiskomst waren wij lichtgetint. De zoektocht verliep echter bijzonder moeizaam waardoor we aan het einde van de dag slechts 9 palen gevonden hadden. Dat was tijdens de voorgaande tochten wel anders geweest. Nu echter niet: de meeste palen staan midden in het bos, slechts omgeven door slecht begaanbare paden. De topografische kaarten geven vaak verwarrende informatie. De Belgische en de Luxemburgse kaarten spreken elkaar zelfs tegen. Kortom, we moesten behoorlijk improviseren ! Een hoop gedoe en gezoek, dus.

Kaart grenspalen 207-219, klik hier voor een uitvergroting


Grenspaal 209
Een mooie wandeling vanuit het Luxemburgse plaatsje Tarchamps leidde ons naar de eerste paal voor vandaag. Eenvoudig te vinden, langs een smal pad. De Belgische kaart geeft de plaatsing van deze grenspaal correct weer. Op de Luxemburgse kaart staat op deze plek abusievelijk grenspaal 210 aangegeven.


Grenspaal 210
De Luxemburgse kaart vermeldt deze paal niet, de Belgische wel. Eenvoudig te vinden op de hoek met een weiland langs een pad dat langs de bosrand loopt.


Grenspaal 211
Nog net aan de rand van het bos. Hier buigt de grens af naar, het bos in. Na deze paal verlaten we het kale en besneeuwde landschap even en verdijnen we in het bos.


Grenspaal 212
Deze grenspaal staat op de Luxemburgse kaart zuidelijker aangegeven, maar op die plek vonden we niets. De Belgische kaart is weer nauwkeuriger. Snel gevonden, midden in het bos langs een zeer smal beekje.


Grenssteen 212a
Een klein drama en het struikelblok van deze tocht, want hier had geen foto van 212a moeten staan, maar gewoon 213. Na ruim anderhalf uur zoeken vonden we grenspaal 213 uiteindelijk niet ! De hulp van het kompas en deze grenssteen 212a mochten uiteindelijk niet baten. Het ergste is nog wel dat we geen zekerheid hebben over het ontbreken van deze paal. Bij grenspaal 226 is het allemaal duidelijk, bij deze niet. We komen zeker nog een keer terug en overwegen nu het zwaarste middel dat we nog niet ingezet hebben: een gps waarmee we exact de grens kunnen volgen.
... wordt dus nog vervolgd !


Op 20 mei 2005 zijn we teruggekeerd om grenspaal 213 te zoeken met behulp van een gps. We konden nu de standplaats vrij exact vaststellen en het bleek dat we eerder met het kompas op de goede plek gezocht hebben. Conclusie: grenspaal 213 is echt verdwenen. Op de foto staat Jannis zogezegd voor paal met de gps in de hand.


Grenspaal 214
Naast dezelfde beek (zonder naam) waarlangs het vorige onvindbare exemplaar zou moeten staan. Deze grenspaal 214 vonden we vrij eenvoudig, ondanks de sneeuw. We hebben nog geprobeerd de paal -of wat er nog van over is- weer rechtop te zetten voor de foto, maar allemachtig: wat een gewicht !! Wij vrezen dat deze paal nooit meer rechtgezet zal worden ! Na deze paal lopen we weer terug naar ... en rijden naar het tweede vertrekpunt voor vandaag.


Grenspaal 215
We zijn inmiddels weer een eind verder, iets ten zuiden van Doncols (L) en doen nu nog een reeks van drie palen. Allereerst deze aan de beek Rousseau du Rafri. Viel nog niet mee om 'm te vinden: een paar keer de beek oversteken, prikkeldraad trotseren, drassige oevers.


Grenspaal 216
Weer een erg lastig nummer. Bijna een uur gezocht naar deze paal. Ook hier misleidde de kaart ons weer met niet bestaande paden en andere onherkenbare punten. Een eindeloze zoektocht dwars door het bos volgde. Na vele omzwervingen en eindeloos turen op de kaart hadden we de moed eigenlijk al opgegeven. Uiteindelijk toch gevonden !! Leverde meteen wat mooie beelden voor een kerstkaart op.


Grenspaal 217
Dit was dan weer een makkelijke, gewoon op een eenvoudig herkenbaar punt langs een pad in het bos !


Grenspaal 218
De laatste paal voor vandaag was ook weer niet één twee drie te vinden. We vonden op een tiental meters van de oever van de Rousseau de la Pierre, waaraan we grenspaal 219 ook al vonden. Jammer dat we het nummer niet zo heel goed op de foto konden krijgen ! Voorlopig de laatste in de sneeuw. De volgende tocht is in mei 2005.