Grenspalen 192-208
(20 mei 2005)


Vandaag weer een afwisselende tocht. Tijdens de autorit vanuit Nederland haddden we enige tijd regen, zoals zo vaak. Eťnmaal aangekomen in de buurt van ons territorium voor vandaag -een kilometer of 10 onder Bastogne-, klaart het op. Het wordt toch een mooie dag. We beginnen langs het riviertje Rousseau de Bettelange en gaan via bossen en landbouwgebieden uiteindelijk naar een bos boven Tarchamps, waar we de vorige keer geeindigd waren. De eerste keer dat we naast de vertrouwde papieren topografische kaarten, gebruik hebben gemaakt van een GPS (Gamin Quest). Hiermee kun je in feite niet verdwalen. Je kunt steeds de grens weer vinden en je raakt nooit gedesoriŽnteerd. Eef heeft soms nog wel eens wat moeite met het begrip 'gps', maar ook hij zag wel in dat sommige zoektochten aanzienlijk vereenvoudigd worden door dit hulpmiddel. En tenslotte gaan we vandaag voor de tweede keer op zoek naar grenspaal 213, waarvan we eigenlijk al wisten dat ie verdwenen is. Het blijkt te kloppen, helaas.


Kaart grenspalen 191-201, klik hier voor een uitvergroting


Grenspaal 192
De grens wordt hier gevormd door het beekje 'Rousseau de Bettelange'. Bij het bruggetje verlaat de grens richting Harlange.


Grenspaal 193
Aan de kant van de weg die ook over het water ging. Bij deze paal maakt de grens weer een knik naar links en gaat de heuvels in, richting water. Door alle begroeiing was de paal nauwelijks te fotograferen.


Grenspaal 193
Zoals zo veel palen hier, verkeert ook deze paal in deplorabele staat ! Een gapende wonde aan de top. Op deze foto is een plaatselijk fenomeen te zien: een rode leeuw. Zo ongeveer alle palen in deze omgeving zijn beschilderd met een rode leeuw of de Belgische leeuw op de paal is rood geschilderd. Wie dit gedaan heeft, weten we niet. Waarschijnlijk geen daad van onderhoud: de nijvere schilder heeft wel alle palen weten te vinden !


Grenspaal 194
Midden in het bos deze fraaie paal 194. We liepen er bijna voorbij. Hier maakt de grens weer een knik van 90 graden en gaat naar beneden naar het beekje 'Rousseau de Bettelange'. Naast de rood beschilderde leeuw wordt deze paal ook nog opgesierd door een paar strepen groen. Heel bijzonder !


grenspaal 195
Inmiddels zijn we weer aan het water. Verscholen tussen dichte begroeiing nabij de waterkant vond Eef deze paal. Een hele klus 'm goed op de foto te krijgen !


Grenspaal 196
Tussen grenspaal 195 en 196 maakt de grens vreemde hoeken, die niet helemaal de loop van de Rousseau de Bettelange volgen. Om de grens te markeren zijn vele tussenpalen geplaatst. Grenspaal 196 was moeilijk te vinden ! Een meter of 50 van de waterkant, verscholen achter struiken en prikkeldraad. Hier verlaat de grens het water en gaat kronkelend door bos en heuvels naar het noorden.


Grenspaal 197
Hier maakt de grens een scherpe hoek in oostelijke richting en gaat richting Harlange. De grens volgt een valleitje en verlaat het bos.


Grenspaal 198
De grens verlaat hier het bos. Deze paal staat aan de rand. Het landschap wordt vanaf hier vlak. Op de foto misschien niet goed te zien, maar deze paal verkeert zoals zovele hier in tamelijk slechte staat.


Grenspaal 199
Het landschap verandert hier totaal. Weilanden, akkerland, licht glooiend gebied. Na enkele moeilijke palen nu dus weer een paar makkelijke palen.


Kaart grenspalen 200-211, klik hier voor een uitvergroting


Grenspaal 200
Langs de weg tussen Lutremange (B) en Harlange (L) staat deze paal. Aan de Belgische kant een paar boerderijtjes.


Grenspaal 201
Achter een weilandje bij de boerderijtjes van de vorige grenspaal vonden we deze. Het hek dat hier de grens vormt, eindigt bij grenspaal 202.


Grenspaal 202
Langs de weg tussen Watrange en Lutremange staat deze paal. Wij werden toegeblaft door zo'n 10 honden die achter een hek het naburige huis bewaakten. Wie goed kijkt, ziet er eentje rechts op de foto.


Grenspaal 202 met de grote diagonale scheur. Weer een voorbeeld van het ontbreken van enige zorg of onderhoud !


Grenspaal 203
Het terrein wordt weer wat heuvelachtiger. Hier loopt de grens nog langs de bosrand, maar een eindje verder verdwijnt de grens weer in het bos.


gp204


gp205


gp206


gp207


Grenspaal 208
Alweer de laatste paal voor vandaag. Mooi gesitueerd in het bos ... . Dankzij de GPS heel eenvoudig en snel gevonden.