Grenspaal 048-075
(8 september 2006)


Op 9 september 2006 maakten wij onze derde en laatste tocht van dit jaar.
Een mooie dag lag voor ons. Het zonnetje kwam er al vroeg door. Het werd een productieve dag met veel palen, maar ook een paar teleurstellingen: wij constateerden de afwezigheid van maar liefst 4 grenspalen.
De reis begint ten westen van Clemency en eindigt tussen Sterpenich (B) en Kleinbettingen (L), net boven de snelweg E25 tussen Arlon en Luxemburg.


kaart gp046-059, klik hier voor een uitvergroting.


Grenspaal 48
De eerste voor vandaag: vanaf de weg Sélange - Clemency moesten we een akker over om deze paal te vinden. Moeilijk te fotograferen omdat de paal aan de rand van een bosje staat waardoor de lichtcontrasten groot zijn. Met wat krijt lukt het toch nog aardig ! We werden gadegeslagen door enkele koeien.


Grenspaal 49
Deze stond op voornoemde akker. Makkelijker op de foto te krijgen. Wij moesten ons na het maken van de foto uit de voeten maken: het land werd juist bewerkt door een tracktor met een gierspuit die onze kant opkwam.


Grenspaal 50
Langs de weg Sélange - Clemency. Staat in het hoge talud. Op de foto is rechts nog net de weg te zien. Een hele klimpartij om er te komen. Vervolgens moesten we flink veel onkruid verwijderen. Na deze cosmetische ingrepen uiteindelijk toch een weer fraai plaatje.


Grenspaal 51
Weer slechts nauwelijks honderd meter van de vorige paal aan de rand van een akker. En zo gebeurt het dat we om 10 uur ’s-ochtends na een half uurtje zoeken al 3 palen hebben gevonden. Dat schiet wel op zo !


Grenspaal 52
Deze paal staat dan weer een stuk verder langs een doodlopend weggetje ten noorden van Clemency. Vanaf hier volgt de grens een stroompje dat uitmondt in het beekje Millebaach.


Grenspaal 53
Gevonden langs het beekje de Millebaach.
Dit stroompje heet ook wel de Eisch. De Eisch is hier nog klein en smal, maar later wordt het een heuse rivier ! De grenspalen 82 t/m 85 staan ook langs de Eisch, die gaan we later nog vinden.
Bij Mersch mondt de Eisch uit in de Alzette, die op haar beurt bij Ettelbrück uitmondt in de Sűre. De Sűre is grensrivier tussen Luxemburg en Duitsland tussen Wallendorf (gp 17) en Wasserbillig (gp11).
Op de achtergrond de bosrand, waarlangs een voormalige spoorlijn loopt. Thans in gebruik als fietspad. Deze lijn loopt vlak langs de grens tot grenspaal 61.


Grenspaal 54
Moeilijk te vinden, maar toch gevonden in het bosje aan het riviertje de Eisch.


Grenspaal 55
Op slechts ongeveer 100 meter van de vorige deze paal 55. Hier verlaat de grens het water en loopt op slechts een tiental meters van de voormalige spoorlijn.


Grenspaal 56
Ook deze staat weer vlak bij de vorige.


Grenspaal 57
Ook deze hier weer vlak bij de vorige. Vreemd dat binnen 200 meter 3 grenspalen staan.


Grenspaal 57.
Met grenspaal 56 op de achtergrond.


Grenspaal 58
De grens loopt weer naar de Eisch. Deze grenspaal staat op ongeveer 25 meter van de Eisch. Hier maakt de grens een scherpe hoek van meer dan 90 graden, steekt het riviertje over en gaat daar langs de andere oever verder in noordelijke richting. Op de kaart is dit niet goed zichtbaar, de nieuwe Luxemburgse kaarten zijn sowieso slecht gedetailleerd en moeilijk leesbaar.


Grenspaal 59
Niet gevonden. Volgens een zeer oude kaart zou de paal tegenover grenspaal 58 moeten staan, aan de andere oever van de Eisch. Maar ja, dat zagen we pas later thuis en hier hebben we echter nu niet goed gezocht, vooral wegens de dichte begroeiing langs het riviertje. Kortom, in de winter nog een keer terug. Dat wordt maart 2007. Deze foto toont het beekdal van de Eisch.


Kaart grenspalen 060-077, klik hier voor een uitvergroting.


Grenspaal 60
Inmiddels een kilometer noordelijker. De grens volgt hier de oever van de Eisch. Hier loopt ook een gemeentegrens, dat verklaart de aanwezigheid van deze paal. Rechts nog steeds de bosrand met fietspad over voormalige spoorlijn.


Grenspaal 61
De grens verlaat het water en makt hier een hoek van 90 graden naar links, de akkers en weilanden op.


Grenspaal 62
Op de akkers. De grens loopt om het dorpje Grass. Hier weer het bekende beeld van de Belgisch - Luxemburgse grens: een lichtglooiend landschap met akkers en weilanden.


Grenspaal 63
Midden op een weiland !


Grenspaal 64
Vanaf het weiland naar de bosrand van een klein bos ‘Dackeltbusch’ genaamd.


Grenspaal 65
Na een aantal tussenpalen langs de bosrand komen we bij grenspaal 65. Hier verlaat de grens de bosrand.


Grenspaal 66
Staat langs de weg Grass – Sterpenich.
Op de achtergrond de IKEA. Staat langs de snelweg Arlon – Luxemburg.


Grenspaal 67
Paal niet meer aangetroffen.
Op de topografische kaarten staat ie nog wel vermeld langs de weg Grass - Kleinbettingen. Mogelijk het slachtoffer geworden van een wegverbreding. Moet ooit ongeveer hier gestaan hebben.


Grenspaal 68
Ook deze paal niet meer aangetroffen. Zelfde verhaal als de vorige, stond langs dezelfde weg. Waarschijnlijk het zelfde lot als de vorige en de volgende...


Grenspaal 69
Ook al verdwenen ! Staat ook nog op de kaarten vermeld. Verdwijning heeft waarschijnlijk te maken met de aanleg van de snelweg, die hier enige meters vandaan aan de rechterkant loopt.


Grenspaal 70
En ja hoor, ook deze is verdwenen!
We beginnen ons af te vragen wanneer we weer een grenspaal wčl vinden...
De lokale overheden kijken hier niet op een paaltje meer of minder, zo lijkt het.


Grenspaal 71
Eindelijk, deze staat toch gewoon weer op z’n plaats ! Langs een landweggetje ten noorden van het lege douaneterrein langs de E25.


Grenspaal 72
En ook deze treffen we aan. Net ten noorden van de spoorlijn tussen Arlon en Luxemburg. De volgende en een tussenpaal zien we ook al, ook op deze foto.


Grenspaal 73
Midden op een akker grenspaal 73. We bevinden ons nu tussen Sterpenich (B) en Kleinbettingen (L).


Grenspaal 74
Alleen de top is nog zichtbaar van deze paal in een moestuin. Wij durfden het niet aan de paal uit te graven tot het nummer zichtbaar zou zijn. Maar ongetwijfeld gaat het hier om grenspaal 74.


Grenspaal 75
De laatste voor vandaag. Ook weer op relatief korte afstand van de vorige palen. De zoektocht schiet aardig op, hier !
Volgende keer gaat het naar Steinfort en slingerdeslang langs de Eisch naar het noorden !