Grenspaal 029-047
(12 mei 2006)


Op onze tocht van 12 mei 2006 zijn we eerst afgereisd naar het Ares terrein in Rodange voor de grenspalen 6 t/m 10 waar wij de vorige keer voor een dicht hek stonden.
Daarna vervolgen wij onze tocht waar we vorige keer geŽindigd waren: in het bos tussen Athus en Clemency..


Kaart grenspalen 028-048, klik hier voor een uitvergroting.


Grenspaal 29
Het kost even om ons weer goed te oriŽnteren, maar weldra vinden we grenspaal 29. Mooi gedecoreerd met een lintje !


Grenspaal 30
Vorige keer viel het ons ook al op: de grens in dit gebied wordt gemarkeerd door een zeer kleine greppel.
Op de foto helaas niet te zien, maar wel erg handig, je hoeft nauwelijks de kaart te raadplegen. Zo is de grens, die hier in het bos een grillig verloop heeft, goed te volgen.


Grenspaal 31


Grenspaal 32


Grenspaal 33
Hier eindigt even de greppel en steken we een klein beekje, de Wessebaach over. Aan dit beekje staat grenspaal 33. Achter het beekje een weilandje.


Grenspaal 34
Ergens hier ontstaat de Wessebaach. Het terrein is zompig, vol takken, struiken en insekten. Geen paden, we moeten ons een weg banen door bijna onbegaanbaar landschap.


Grenspaal 35
Vanaf grenspaal 34 tot hier ook weer moeilijk begaanbaar terrein. Uitendelijk leidt de greppel ons toch naar grenspaal 35


Grenspaal 36


Grensstenen tussen gp36 en gp37
Tussen grenpaal 36 en 37 troffen wij enige oude grenssten aan. Welke grens deze markeerden en uit welke tijd ze stammen, weten we niet. Waarschijnlijk heeft ook deze beschermde steen met die grenslijn te maken. En hier eindigt ook de greppel die ons hielp de grenspalen te vinden.


Grenspaal 37
We zijn nu vlak onder Clemency. Hier eindigt het oude bos en is nog wat jongere aanplant. De grens maakt hier een hoek in oostelijke richting en gaat zo om Clemency heen.


Grenspaal 38
De grens verlaat hier definitef het bos. Deze grenspaal laat zich wat moeilijk fotograferen maar met behulp van de onvolprezen snoeischaar creŽren we een mooie doorkijk.


Grenspaal 39
Vanuit het bos zo de glooiende weilanden in. Dit beeld zullen we nog vaak tegen komen !


Grenspaal 39
Nog niet eerder zagen wij de naam van de fabrikant van de grenspalen: Sociťtť Cockerill Seraing, het klassieke voorbeeld van Belgische zware industrie.
Ook bij de palen 40 en 43 troffen we de naam aan, en later ook op paal 182. Verschil met nummer 182 is, dat bij deze palen de vermelding boven aan het achthoekige gedeelte staat en bij 182 onderaan het achthoekige gedeelte.


Grenspaal 40


Grenspaal 41
Wij moeten vaak veel moeite doen om 'het nummer' op de foto te krijgen. Het bleek echter een onmogelijke taak de hele houten wal weg te halen om zo 'No 41'tevoorschijn te toveren. Gelukkig hebben we altijd krijt bij ons !


Grenspaal 42


Grenspaal 43


Grenspaal 44


Grenspaal 45


Grenspaal 46


Grenspaal 47